sobota 1. augusta 2015

Psík, háčkovaná aplikácia na prišitie

Návod



Tiež máte radi psíkov? Túto nášivku môžete použiť na čokoľvek, ja som ju použila na deku pre bábätko.



Deka je uháčkovaná V-čkovým vzorom a olemovaná polodlhými stĺpikmi, a samozrejme podšitie nesmie chýbať :) Meno som vyšila pomocou papierika (tu si môžete pozrieť viac: http://klbkoradosti.blogspot.sk/2015/01/ovecka-aplikacia.html). Návod na hrkálku si môžete pozrieť tu: http://klbkoradosti.blogspot.sk/2015/07/slecna-havinkova.html . Návod na srdiečko si môžete pozrieť tu: http://klbkoradosti.blogspot.sk/2014/12/vtaciky-srdiecka.html .

Čo potrebujeme na nášivku psíka:
  • vlnu - v podstate akékoľvek zloženie je fajn, veľkosť bola na 5.0 - 5.5 háčik, na jednu nášivku som dokopy nespotrebovala ani polovičku 50g klbka, základnú farbu a farby na noštek, na kvetinku a predelenie prstov na labkách 
  • háčik k vlne - môj 5.0
  • látku - keď chcete dávať do uška, inak netreba
  • gombíky na oči - môžete ale aj vyšiť
  • označovač stĺpikov - napr. sponka
  • nožnice a ihlu na konečné prišitie k povrchu

Použité skratky:
  • ro - retiazkové očko
  • mk - magický kruh
  • ks - krátky stĺpik
  • pds - polodlhý stĺpik
  • ds - dlhý stĺpik
  • inc - increase, čiže zväčšenie, do jedného očka háčkujeme dva stĺpiky
  • po - pevné očko

Ak si nie ste isté, ako čo uháčkovať, tak si pozrite Školu háčkovaniahttp://klbkoradosti.blogspot.sk/2014/05/skola-hackovania.html


POSTUP


Hlava psíka je háčkovaná v kruhoch bez použitia pevného očka. Takže pri spájaní kruhu sa plynule prechádza do druhého kruhu, pričom sa používa označovač prvého očka. Keď máte už posledný stĺpik v jednom kruhu, urobíte do prvého stĺpika ďalší stĺpik a tento si označíte, aby ste vedeli, že to je prvý stĺpik už v druhom kruhu. Vždy v zátvorke v návode je počet stĺpikov, ktorý by ste mali mať na každý kruh.

Zvlášť sa háčkuje telo, taktiež bez použitia pevného očka. Potom sa háčkuje zvlášť chvostík, dve nohy, veľké ucho s látkou a malé ucho bez látky, plus noštek.

Na telo je nakoniec prišitý kvietok s gombíkom. Tiež sa nakoniec prišívajú gombíkové oči.


HLAVA

1. 6 pds do mk (6)
2. inc všade (12)
3. inc všade (24)
4. striedame inc, pds až do konca (36), ukončíme po


TELO


Urobíme 10 ro

1. do 2. ro od háčika urobíme jeden pds, do každého ro urobíme po jednom pds, v poslednom ro urobíme tri pds, aby sme sa otočili a budeme háčkovať dokola (čiže akoby zospodu), do každého ro (resp. do každého kmeňa pds) urobíme po jednom pds, do posledného urobíme dva pds, aby sme na oboch krajoch mali po troch pds, nespájame po (20)

2. urobíme pds do prvého pds v prvom kruhu, do toho istého očka ešte jeden pds (to bude ako inc), a striedame jeden pds, inc, jeden pds, inc... až sa dostaneme na koniec (resp. do polky kruhu), tam urobíme dva inc za sebou do dvoch očiek (výjde to tak, že budú tri inc za sebou), potom už zase striedame jeden pds, inc... až sa dostaneme na koniec a tam urobíme dva inc za sebou, čiže na krajoch budeme mať po troch inc za sebou, inak bude striedanie pds a inc, nespájame po (32)

3. urobíme pds do prvého pds v prvom kruhu, do toho istého očka ešte jeden pds (to bude ako inc), do nasledujúceho očka zase inc, potom už len samé pds až sa dostaneme na koniec (resp. do polky kruhu), tam urobíme dva inc vedľa seba, potom zase samé pds až do konca, kde iba spojíme posledný pds pomocou po s prvým pds, takže budeme mať po dvoch inc na krajoch (36)


CHVOSTÍK
Urobíme 6 ro. Do 2. očka od háčika urobíme po, do nasledujúceho očka urobíme ks a pds, potom do zvyšných troch očiek urobíme po jednom pds. (5)


NOHY (urobíme dve)
Urobíme 6 ro. Do 2. očka od háčika urobíme pds, ds a ds, do zvyšných štyroch očiek po jednom pds. (7)


VEĽKÉ UCHO (s látkou)
Urobíme 6 ro, háčkujeme v riadkoch, vytvárame taký trojuholník
1. do 2. očka od háčika urobíme pds, do zvyšných očiek po jednom pds (5)
2. 1 ro, otočíme, urobíme štyri pds, posledné pds z predchádzajúceho riadku necháme tak (4)
3. 1 ro, otočíme, urobíme tri pds, posledné pds z predchádzajúceho riadku necháme tak (3)
4. 1 ro, otočíme, urobíme dva pds, posledné pds z predchádzajúceho riadku necháme tak (2)
Obháčkujeme ucho pomocou ks po obvode, aby nám ten trojuholník trošku speknel. Tam, kde začíname (čiže, kde sme skončili riadok 4.), bude dolný cíp ucha a v horných dvoch cípoch ucha urobíme v jednom mieste po dvoch ks (čiže inc), inak sa nám to bude točiť. Ukončíme po.


MALÉ UCHO (bez látky)
Urobíme 5 ro, háčkujeme v riadkoch, vytvárame taký trojuholník
1. do 2. očka od háčika urobíme pds, do zvyšných očiek po jednom pds (4)
2. 1 ro, otočíme, urobíme tri pds, posledné pds z predchádzajúceho riadku necháme tak (3)
3. 1 ro, otočíme, urobíme dva pds, posledné pds z predchádzajúceho riadku necháme tak (2)
Obháčkujeme ucho pomocou ks po obvode, aby nám ten trojuholník trošku speknel. Tam, kde začíname (čiže, kde sme skončili riadok 3.), bude dolný cíp ucha a v horných dvoch cípoch ucha urobíme v jednom mieste po dvoch ks (čiže inc), inak sa nám to bude točiť. Ukončíme po.


NOŠTEK
Urobíme 3 ro, do 2. očka od háčika urobíme pds, do posledného očka ds (2)

KVIETOK



UKONČENIE

Všetko k sebe prišijeme na povrch, kde psíka chceme mať. Do veľkého ucha našijeme látku, trošku ho zložíme pri prišívaní. Prišijeme gombíky. Pod noštekom vyšijeme pusu. Pri dievčenskom psíkovi prišijeme mašličku a mihalnice. Prišijeme kvietok s gombíkom. Na nohách urobíme pár čiarok akože rozdelenie prstov. A hotovo :)



Krásne háčkovanie !









Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára