utorok 20. januára 2015

Šedá vrecková so srdiečkom

Obrázkový návod na háčkovanú čiapočku




Túto čiapočku som robila podľa predstavy, ktorá bola však štrikovaná, čiže kreativita sa mi tu veľmi hodila, ale nakoniec to nie je vôbec zložitá čiapočka. Veď uvidíte ;)

Potrebujeme:

  • vlnu akú len chcete, ja som háčkovala dvoma naraz, a to šedou a béžovou
  • háčik na vlnu, môj bol 9.00 bambus (milujem s ním háčkovať)
  • filc a drevený gombík v tvare srdiečka
  • keď chcete podšívať, tak aj látku na podšitie a niť na zošitie podšivky
  • nožnice a ihla
Keď ste začínajúce háčkarky, pozrite si pri jednotlivých krokoch aj video (podľa toho, čo píšem) v Škole háčkovaniahttp://klbkoradosti.blogspot.sk/2014/05/skola-hackovania.html

Čiapočka je háčkovaná odspodu alebo zvrchu podľa toho, ako si ju otočíte. Urobí sa taký válec, jeho základňou sú retiazkové očká (ro), ktoré spojíme pevným očkom (po) do kruhu. Počet ro je na vás, lebo je to v podstate obvod hlavičky. Potom sa posúvame smerom hore, čiže urobíme 1 alebo 2 ro na posun vyššie a do toho istého miesta urobíme polodlhý stĺpik (pds). Do každého nasledujúceho urobíme po jednom pds a na konci spojíme pomocou po do prvého pds v kruhu. To je náš základný riadok. Teraz budeme háčkovať na striedačku pds a predné reliéfne dlhé stĺpiky (prds). Striedanie je po dvoch alebo troch (čo sa vám viac páči). Striedame tak, že robíme pds normálne do očka, prds normálne okolo stĺpika z predošlého riadku (sledujte si však počet stĺpikov, tu nepridávame, mali by ste mať rovnaký počet na každom riadku). Výškovo nám to výjde rovnako a urobí nám to pekný efekt. Na konci spojíme vždy po do prvého pds z kruhu a posunieme sa vyššie pomocou ro. Takto háčkujeme, až dokým nemáme výšku, akú chceme mať.




Keď nechcete mať z čiapočky ušianku, tak potom vám to stačí. Našite srdiečka, hore dajte iba nejakú šnúrku (ja som dala kúsok vlny) na zatiahnutie a hotovo :)

Keď chcete mať ušianku, tak si urobte zvlášť základný uzol a pomocou po navoďte vlnu na miesto, kde má byť uško. Je dobré, keď to nie je tá strana, kde ste robili základnú retiazku, aby ste to nemali utiahnuté.


Urobte 1 ro a pds do toho istého miesta a ďalej toľko pds, koľko potrebujete.


A teraz budeme háčkovať v riadkoch ako pri šáliku. Čiže na posun vyššie si urobte 1 alebo 2 ro. Na krajoch musia byť zmenšenia, ide nám to do takého trojuholníku, čiže prvé a posledné dve sú zmenšenia. Potom pokračujte, dokým máte už v riadku len dva alebo tri pds.





Takto urobte aj druhé uško, pričom je dobré, aby boli bližšie k zadnej časti hlavy.


Potom obháčkujte celý obvoc pomocou pds alebo krátkych stĺpikov alebo dodržujte striedanie pds a prds, to už je na vás, čo sa vám viac bude páčiť.


Urobíme vrkoče na viazanie.





Môžete ju aj podšiť.




A hotovo :)



Krásne háčkovanie prajem !



2 komentáre:

  1. Ahoj, môžem sa opýtať, z akej vlny je táto čiapočka? Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Mariana, bezova bola obycajna akrylova na 3-3.5 hacik, seda bola zmes vlny a akrylu na hacik 7-8, presne znacky uz bohuzial neviem, ale efekt sa da urobit zmesou sedej a bezovej, pricom bezova je tensia a seda hrubsia teplejsia. Dufam, ze som ti pomohla. Pekny den :)

      Odstrániť