štvrtok 15. januára 2015

Papučky ala balerínky

Háčkované papuče pre deti i dospelých
Písaný návod a video návod


Keď v zime nôžky oziabajú, treba uháčkovať krásne papučky :)



Urobila som papučky pre dospelých, teda pre mňa (č. 37), i pre detičky (č. 25), teda pre Adamka :). Veľkosť je prispôsobiteľná. Keď chcete väčšie, čiže širšie, tak iba začnete na väčší počet stĺpikov, ked chcete dlhšie, tak iba pridáte zopár riadkov. Jednoduché, nie?



Môžete si pridať mašličku, kvetinku jednu alebo dve na seba, gombíky, hocičo, čo vaše papučky skrášli a budete ich tak radi nosiť.


Potrebujeme:

  • vlna (háčkovala som ružové 5 akryl a zelené 5-6 merino)
  • háčik k vlne (môj 5.00)
  • niečo na ozdobu
  • nožnice a ihla na prišitie (ak chcete niečo prišívať)

Skratky:

mk - magický kruh
ro - retiazkové oko
ks - krátky stĺpik
pds - polodlhý stĺpik
ds - dlhý stĺpik
inc - zväčšenie, čiže do jedného očka dva stĺpiky
po - pevné očko

Keď si neviete rady s týmito skratkami a ako čo uháčkovať, pozrite si Školu háčkovania: http://klbkoradosti.blogspot.sk/2014/05/skola-hackovania.html


A pustime sa do háčkovania :)


Papučky pre detičky (3 ročné, veľkosť nožičky 25)




1. háčkujeme v kruhoch - mk, 1 ro (v celom návode sa nepočíta ako stĺpik, pomáha nám sa len posunúť vyššie, a teda ďalší stĺpik v návode háčkujeme do toho istého očka), 6 pds, spojiť po do prvého pds v kruhu (6)
2. 1 ro, inc všade, spojiť po do prvého pds v kruhu (12)
3. 1 ro, *inc, ks* opakujeme medzi **, spojiť po do prvého pds v kruhu (18)
4. - 8. 1 ro, ks všade (18)
9. - 20. tu už nebudeme háčkovať v kruhu, ale v riadkoch -1 ro, pds do 12 očiek, pri otáčaní sa robíme posledný pds vo vyššom riadku do prvého pds v nižšom riadku (nie do ro) (12). Ak sa vám zdá okraj malý, nevadí, urobte len viac pds, napr. urobte pds do 14 očiek namiesto 12.

Teraz vytvoríme pätičku. Preložíme si posledný riadok na polku, a zháčkujeme očká k sebe tak, aby zháčkovací šev bol vnútri a háčkujeme do vnútornej nite. Pozrite si video (od 20. min) pre toto radšej. Aby sme sa dostali znovu na kraj, lebo zháčkovaním sme uprostred päty papučky, urobíme na šve ešte 2, 3 po, ktorými sa dostaneme hore na kraj papučky.

Lemovanie - olemujeme kraj papučky pomocou ks (1 ro, ks rovnomerne okolo obvodu, spojiť po do prvého ks), ale tak, že budeme háčkovať v smere hodinových ručičiek okolo obvodu papučky. Potom urobíme ešte 1 ro a všade do ks urobíme račie očká. Spojíme po aby sme nemali medzeru v leme. Odstrihneme vlnu, schováme, aby nebola vidieť.

Takto boli robené ružové akrylové. Zelené merino som robila špičku riadky 1. - 7. a na spodok nôžky riadky 8. - 17., pričom som urobila len olemovanie pomocou ks.



Papučky pre náš dospelákov (veľkosť 37)




Ten istý postup, len začíname na 8 pds a zväčšujeme, čiže budeme mať v druhom riadku 16 a v treťom 24, potom 7 riadkov (kruhov) budeme háčkovať špičku. Pokračujeme v riadkovom háčkovaní, kedy urobíme pds do 16 očiek, až dokým sa dostaneme na 26. riadok (dokopy budeme háčkovať 16 riadkov). Pätu a lemovanie urobíme tak isto.


Kvetinka

1. mk, 1 ro, 5 ksspojiť po do prvého ks v kruhu (5)
2. formujeme lupienky - 2 ro, do toho istého očka 2 ds, 2 ro, po do nasledujúceho očka, opakujeme, aby sme mali 5 lupienkov, na konci spojíme po do po zo začiatku, ktorým sme spájali kruh z ks

Kvetinku si môžete urobiť menšiu a väčšiu, dať na seba ako dve vrstvy, prišit k papučke a je :)


Video návod








Krásne háčkovanie !





6 komentárov:

  1. Vladio, díky moc za krásný a přehledný videonávod. Jsem háčkující začátečník, ale papučky (verzi pro dospělé) jsem podle něj zvládla bez problémů.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Marcela, ďakujem aj ja. Som rada, že sa ti papuče podarili a že tešia :)

      Odstrániť
  2. a pokud chci ještě menší pro 16 měsíců děťátko? Všude jsou návody pro jen maličké a nebo už pak větší . Zkusím podle tohoto návodu háčkovat na 3roky dítě ale tenší vlnou i háčkem . Pak se třeba trefím :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. aha tak se omlouvám už jsem to pochopila. Nekoukala jsem pořádně na celý návod. stačí tedy jen místo na začátku těch 6polodlouhých sloupků do magického kruhu ukáčkovat třeba jen 4 a délka je podle počtu řad které si vytvoříme dle nožky. Chápu to dobře ? Jinak děkuji za krásný návod

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Veronika, velkost je upravitelna, presne ako pises v oboch prispevkoch, lebo ked hackujes tensou vlnou a mensim hacikom, velkost bude ina, tiez, ked zacnes na menej stlpikov, je najlepsie si to na nozke priamo skusat, princip je ale rovnaky ;) vela stastia

      Odstrániť
  4. Ahoj Veve, hladala som nieco zrozumitelne, kedze som zaciatocnik a vdaka tomuto navodu si viem urobit pre seba moju velkost. Urobila som si priadzu z tricka, takze balerinky budu aj zero waste :) Dakujem.

    OdpovedaťOdstrániť