štvrtok 30. októbra 2014

Obliečka na vankúš Malý autobus Tayo na ceste k vám :)

Háčkovaná obliečka na vankúš, nášivka (aplikácia)
Návod





Adamko má veľmi rád autobusy a špeciálne jednu rozprávku Tayo the little bus. Doma kopec zvyškov vlny, nálada háčkovať, tak čo by som mu neurobila jeho vlastný vankúš (obliečku) s Tayom? Tak som sa do toho pustila, no trvalo mi to trošku dlhšie... Ale to môjmu trpezlivému synovi vôbec nevadilo. Hlavne, že má svojho Taya, ktorého nosí z jednej izby do druhej, len aby bol s ním :)




Tak poďme na návod :)

Potrebujeme:

  • vlnu (rôzne farby, kombinácie su na vás)
  • háčik (ja som háčkovala 3.5)
  • nožnice a ihlu, gombíky

Použité skratky:

ro - retiazkové očko
po - pevné očko
ks - krátky stĺpik
pds - polodlhý stĺpik
ds - dlhý stĺpik



Ako uháčkovať jednotlivé značky si pozrite tu: http://klbkoradosti.blogspot.sk/2014/05/skola-hackovania.html


OBLIEČKA NA VANKÚŠ

Obliečku si môžete urobiť v akej chcete veľkosti. Ja som robila šírku 71 ds a výšku 32 riadkov.

Začíname základňou z ro, pričom 2 posledné ro budú slúžiť na otočenie, resp. ako prvý ds v riadku. Keď máme počet ro, ktorý chceme, urobíme prvý ds do tretieho ro od háčika. Potom pokračujeme ds až do konca smerom k základnému uzlu.



Na konci riadku urobíme 2 ro, aby sme sa posunuli o riadok vyššie, otočíme prácu a pokračujeme v háčkovaní ds. Tieto 2 ro sa nám ratajú ako prvý ds v riadku.


sem budeme robiť prvý reálny ds


Keď prídete na koniec riadku, nezabúdajte na posledný akože ds, ktorý je tvorený z 2 ro.

ešte 2 ds musíme urobiť

už len posledný ds do 2 otáčacích ro, ktoré rátame ako prvý ds v riadku

a riadok je hotový

Ja som urobila v tejto farbe 24 riadkov (išla som smerom zhora podľa obrázka obliečky). Potom som navodila hnedú farbu na cestu. Hnedú farbu navádzajte ešte pred dokončením posledného ds, aby vám to vyzeralo pekne.

teraz treba navodiť hnedú vlnu

2 ro už v hnedej vlne


Po dvoch riadkoch hnedej cesty, urobíme šesť riadkov zelenej lúky.


zase zmena farby



A hotová predná strana :)


Zadná strana čisto zo zvyškov vlny.





APLIKÁCIE

Teraz môžeme našiť všetky aplikácie na prednú stranu.

Môžeme začať jednoducho - urobíme deliacu čiaru na ceste šedou vlnou.

Potom môžeme pridať kvetinky. Návod na ne si pozrite tu: http://klbkoradosti.blogspot.sk/2014/09/jednoducha-drobna-kvetinka.html


Potom môžeme urobiť Taya s autobusovou zastávkou. Ako uháčkovať Taya si pozrite tu:

Autobusová zastávka je iba kolečko v magickom kruhu z 15 ds spojených po. Bus nápis je vyšitý.


Prišijeme Taya so zastávkou.



Urobíme slniečko s obláčikmi.

Slniečko je robené z kruhu z 4 ro, ktoré sa spoja po do kruhu. Urobíme 2 ro (akože prvý ds) a do veľkej diery uprostred kruhu háčkujeme 15 ds (dokopy 16 ds). Spojíme po do kruhu. Začneme tvarovať lúče. 7 ro, vrátime sa späť pomocou 6 po, 1 po do nasledujúceho miesta, 1 po do nasledujúceho miesta, 7 ro, vrátime sa späť pomocou 6 po. Opakujeme až do konca. Mali by sme mať 8 lúčov. Prišijeme k vankúšu, pridáme gombík.



Obláčiky sú robené nasledovne: 8 ro, do 3 ro od háčika urobíme ds, do toho istého miesta ešte pds, po do nasledujúceho očka, po do nasledujúceho očka, 2 ro, do toho istého miesta urobíme 2 ds, do ďalšieho miesta urobíme 2 ds a pds, po do nasledujúceho miesta, po do ďalšieho miesta, 2 ro a 5 ds a pds (v tom istom mieste = to je otočka smerom dole), po do nasledujúceho miesta, po do nasledujúceho miesta, 2 ro a 2 ds v jednom mieste, do ďalšieho miesta 2 ds a pds, po do ďalšieho miesta, po do ďalšieho miesta, 2 ro a 2 ds v jednom mieste, po spojíme do druhého ro, ktorým sme sa otáčali ešte na začiatku, resp. do 8. ro od základného uzla. Vzniknuté mini dierky zaplníme vlnou, aby ich nebolo vidieť.



Takto by nám to nejako malo vyzerať :)


Teraz zháčkujeme obe strany obliečky. Zvlášť si urobíme základný uzol a na jednom konci novú vlnu navodíme pomocou ks. Oblúčiky sú tvorené z 3 ro a ks, pričom rovnomene sa ich snažíme umiestniť po obvode obliečky. Spodnú stranu nezháčkujeme.


Na spodnú stranu prišijeme gombíky, aby sme mohli obliečku zavrieť, keď do nej budeme chcieť dať vankúš. My sa však momentálne zaobídeme bez vankúša :)



Hotová obliečka :)




Krásne háčkovanie!


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára