sobota 28. júna 2014

Začiatok háčkovanej čiapočky

Návod na základnú placku háčkovanej čiapky 


Pri čiapkách je najlepšie mať toho, pre koho čiapku háčkujete, pri sebe, aby ste mu ju mohli skúšať počas háčkovania.

Ak ale nemáte možnosť čiapku počas procesu vyskúšať, môžete sa riadiť touto tabuľkou. Osvedčilo sa mi ale robiť o trošku menšiu placku, jednak sa čiapka natiahne a vlna aj tak časom trošku povolí.

Toto je orientačná tabuľka pre základnú placku.


Je lepšie, keď odpočítate od priemeru placky taký 1 cm, aby vám čiapočka lepšie sadla. Ale treba si to vyskúšať, nemusí to platiť pre každú hlavu ;)


A tu je zas schéma pre začiatok placky.


Namiesto prvého ds môžete urobiť 2 retiazkové očká (alebo tri, ja robím dve, inak mám veľké diery) ako náhrada za prvý ds.

Keď už budete mať priemer placky, aký by ste chceli, nebudete už pridávať. Urobíte retiazkové očká (2 alebo 3, podľa toho, ako vám to krajšie vyzerá) - tieto retiazkové očká sa počítajú ako prvý dlhý stĺpik, a prvý skutočný dlhý stĺpik (v počítaní teda druhý, keďže aj tie retiazkové očká počítame ako prvý ds) uháčkujete do nasledujúceho voľného miesta (nie tam, kde ste ho háčkovali, keď ste pridávali).

Ako na neviditeľný šev? Aby ste nemali viditeľný šev, možete postupovať aj podľa tohto návodu: http://www.repeatcrafterme.com/2014/08/how-to-create-hidden-seam-on-crochet.html (po anglicky s obrázkami). V podstate to znamená, že sa nebude spájať pevným očkom do druhého retiazkového očka, ale hneď do prvého reálneho dlhého stĺpika, ktorý ste urobili, potom urobte 2 alebo 3 retiazkové očká ako náhrada prvého dlhého stĺpika, potom do toho istého miesta jeden dlhý stĺpik (to nie je žiadne pridávanie, nebojte sa, nezväčší to čiapočku, iba vykryje počet očiek, aby vám to sedelo) a potom do ďalšieho očka ďalší dlhý stĺpik, atď. Jednoduché, že? :) Takto som urobila aj jesennú šiltovku, podrobný návod s fotkami si môžete pozrieť tu: http://klbkoradosti.blogspot.sk/2014/10/hackovana-siltovka-na-jesen-s-rybickou.html . Alebo medvedíkovú čiapku s 3 druhmi ušiek, kde si postup s videom môžete pozrieť tu: http://klbkoradosti.blogspot.sk/2014/12/medvedikova-ciapka-s-3-druhmi-usiek.html.


Video návod pre základ čiapočky




Krásne háčkovanie :)



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára