sobota 8. marca 2014

Rosie sweetie hat (originálny anglický názov :D )
Ružová V-čková čiapka

Keďže šál, ktorý som uháčkovala pre mamu na Vianoce, mal úspech, dostala som za úlohu doháčkovať k nemu aj čiapku. Pridávam k nej návod, veľmi jednoduchý, čiapku budete mať za chvíľu hotovú :) .



Budete potrebovať:
  • dve klbká vlny (ja som použila melírovanú ružovú)
  • dva háčiky (jeden o číslo väčší, na moju vlnu bol odporúčaný háčik č.7, vrchnú a spodnú časť som háčkovala č.8 a strednú časť č.9)
Bolo by dobré vedieť:
  • začínať v magickom kruhu 
  •  dlhé stĺpiky normálne, vpredu a vzadu háčkované, tzv. reliéfne stĺpiky 
Pozrite si videá, ak neviete ako na to: http://klbkoradosti.blogspot.sk/2014/05/skola-hackovania.html

Veľkosť čiapky
  • veľkosť je v podstate univerzálna, jedine na konci, keď vám bude veľmi voľná, ju môžete zmenšiť (háčkovať ešte menším háčikom alebo zháčkovať zopár stĺpikov)

Postup:

  1. začneme menším háčikom (z tých 2, ktoré máme), do magického kruhu uháčkujeme 12 DS (dlhých stĺpikov), spojíme PO (pevným okom) (12)
  2. 2 RO (retiazkové očká), do každého DS z predchádzajúceho riadku háčkujeme 2 DS, PO do 2. RO (24)
  3. 2 RO, *1 DS, 2 DS* medzi hviezdičkami opakujeme, PO do 2. RO (36)
  4. 2 RO, *1 DS, 1 DS, 2 DS* medzi hviezdičkami opakujeme, PO do 2. RO (48)


  5. vezmeme si väčší háčik, teraz ideme háčkovať V-čkovú časť, 2 RO, *1 DS, 1 RO,1 DS do toho istého miesta, vynecháme jedno miesto* medzi hviezdičkami opakujeme, posledné V-čko bude zložené z prvých 2 RO a 1 DS a 1 RO, PO do 2. RO (48)
  6. 2 RO,  *1 DS, 1 RO,1 DS do vrchu V-čka z predošlého riadku (do diery, ktorú nám vytvorili DS tvoriace V-čko)* opakujeme,  posledné V-čko bude zložené z prvých 2 RO a 1 DS a 1 RO, PO do 2. RO (48)
  7. ako 6. riadok
  8. ako 6. riadok
  9. ako 6. riadok
  10. vezmeme si menší háčik, 2 RO, 1 DS do každej diery z predošlého riadku (vytvorenej V-čkom, ale aj medzi V-čkami), PO do 2. RO (48)
  11. 2 RO, *1 DS zozadu háčkovať, aby sa vytvoril stĺpik viac vypučený dozadu, 1 DS zozadu háčkovať, 1 DS spredu háčkovať, aby sa vytvoril stĺpik viac vypučený dopredu, 1 DS spredu* opakujeme, posledný DS háčkujeme dopredu, PO do 2. RO (48)
  12. ako 11. riadok
  13. ako 11.riadok (keď vám bude čiapka voľná, alebo krátka, ešte si doháčkujte jeden riadok DS, pričom buď použite ešte menší háčik, alebo uberajte primerane DS)
  14. tešíme sa z novej čiapky :)
Ak by ste potrebovali pomôcť, alebo niečomu nerozumiete, alebo sa chcete podeliť o svoj výtvor na základe tohto návodu, budem rada, keď sa ozvete.

Krásne háčkovanie!






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára